EcoFlow

Primerjava baterijskih in solarnih generatorjev

Razlike med prenosnimi baterijskimi generatorji in solarnimi generatorji

Vsi se zanašamo na elektriko za napajanje bistvenih stvari v našem življenju, od potrebščin (kot so hladilniki in grelniki) do naprav za rekreacijo (igralne konzole, prenosni računalniki). Ne glede na to, kakšne so, brez njih ne moremo živeti, zato so rešitve za rezervno energijo neprecenljive. Zagotavljajo nam elektriko, kadar koli jo potrebujemo.

Vse rešitve za rezervno napajanje pa ne delujejo enako. Dva najvidnejša sistema, ki postajata vse bolj priljubljena, sta prenosni generatorji in generatorji na sončno energijo. Toda kakšna je razlika?

Ta vodnik vas bo popeljal skozi razlike, prednosti, slabosti in scenarije, v katerih bi želeli prenosni generator v primerjavi s solarnim generatorjem. Na koncu tega članka boste postali pravi strokovnjak za rezervno napajanje.

Kaj je prenosni baterijski generator?

Prenosni baterijski generator je enota za shranjevanje energije – najboljši prijatelj vsakega neustrašnega raziskovalca, ki med potovanjem rad ostane povezan. Preprosto povedano, je kot prevelika polnilna baterija, ki shranjuje energijo za kasnejšo uporabo. Enote se razlikujejo po zmogljivosti, običajno merjene v vatnih urah. Višja kot je vatna ura vašega generatorja, več lahko napaja.

Prenosljivost se razlikuje od znamke do znamke, zato, če je to za vas glavna prioriteta, vedno preberite specifikacije. Včasih lahko ista znamka ponuja celo generatorje različnih tež. Na primer, DELTA Mini podjetja EcoFlow tehta nekaj manj kot 11 kg, DELTA Max pa tehta 22 kg. To so bistveni podatki, še posebaj če iščete generator za na teren.

Na splošno velja, da večja kot je naprava, močnejša je. Preden se odločite za nakup, ocenite, čemu dajete večjo prednost, teži ali moči.

Kako deluje prenosni baterijski generator?

Prenosni baterijski generator je kot ogromna napajalna banka, takšna, da boste morda morali v kratkem napolniti svoj telefon. Poleg tega, da so večji, lahko napajajo tudi veliko več kot le vaš pametni telefon, vključno z večjimi gospodinjskimi aparati, kot je vaš hladilnik.

Generator lahko napajate z energijo tako, da ga priključite na stensko vtičnico ali avtomobilski adapter. Rešitve EcoFlow imajo tudi možnost pritrditve solarne plošče (naprodaj posebej). Odvisno od znamke se lahko popolnoma napolni v manj kot dveh urah.

Prenosni baterijski generator EcoFlow RIVER je dober primer takšne naprave. Z zmogljivostjo 288 Wh lahko napolni 80 % vaših elektronskih naprav. Tri možnosti polnjenja – stenska vtičnica, avtomobilski adapter ali solarno polnjenje (plošče so naprodaj ločeno) – zagotavljajo rezervno napajanje, kamorkoli greste.

S samo nekaj kilogrami teže je RIVER zelo prenosljiv in idealen za kampiranje in podobne izlete. Zasnova litij-ionske baterije pa pomeni, da ne proizvaja nobenih emisij toplogrednih plinov, zato vam ni treba skrbeti za strupene hlape.

Kaj je solarni baterijski generator?

Solarni generatorji so dejansko baterijski generatorji z možnostjo priklopa solarnih celic, preko katerih se baterija polni s pomočjo sončnih celic oz. sončne energije. Poleg tega je ena največjih prednosti njegova vsestranskost, saj vam zaradi delovanja sončne energije omogoča polnjenje baterij kjer koli. Dokler imate sonce, lahko sončne celice to sončno svetlobo pretvorijo v obnovljivo energijo.

Z EcoFlow so solarni generatorji prav tako prenosljivi kot prenosne elektrarne. Izdelki, kot je DELTA Mini + 110W sončna plošča, uporabljajo isto enoto za shranjevanje energije, vendar vključujejo prenosno sončno ploščo.

Kako deluje solarni generator?

Ko gre za shranjevanje energije, solarni generatorji EcoFlow v bistvu delujejo na enak način kot prenosni generatorji. Glavna razlika je v tem, da generatorji na sončno energijo vključujejo sončne celice za polnjenje svojih baterij. Sončni generatorji absorbirajo sončno svetlobo prek panelov, jo pretvorijo v energijo in shranijo moč, ki jo lahko uporabite na zahtevo.

Pri solarnih generatorjih EcoFlow vgrajen inverter pretvori shranjeno sončno svetlobo v izmenični tok (AC), ki ga lahko uporabite za polnjenje telefona, prenosnika, hladilnika in drugih gospodinjskih aparatov.

Zmogljivost napajanja se med napravami razlikuje, prav tako tudi moč, ki jo lahko zberejo priklopljive sončne celice.

Zaključek

Če se kdaj počutite, da vam še ni vse čisto jasnom, si zapomnite, da je ključna razlika med prenosnimi baterijskimi generatorji  in solarnimi generatorji prisotnost sončnih celic in zmožnost ustvarjanja energije – ne le shranjevanja.

Poleg tega sta si pa oba tipa naprav zelo podobna!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja