EcoFlow

UPS v primerjavi z prenosnim generatorjem

Nobena skrivnost ni, da je zanesljiva in neprekinjena oskrba z električno energijo ključnega pomena za vsako podjetje ali vsako osebo v današnjem času, ko vsem vladajo pametni telefoni in digitalno delo. V primeru izpada električne energije bo neprekinjeno napajanje (UPS) zaščitilo vašo dragoceno IT opremo z zagotavljanjem rezervne električne energije do ponovne vzpostavitve napajanja v omrežju — ali pa vam bo vsaj omogočilo pravilno zaustavitev vaših sistemov.

Kaj pa, če nimate proračuna za UPS? Kaj pa, če morate svoje podjetje peljati na pot in delati na daljavo? V tem primeru boste potrebovali prenosni baterijski generator, ki ga lahko ročno vključite, ko zmanjka električnega omrežja, ali pa ko potrebujete zanesljiv vir energije.

UPS in prenosni baterijski generatorji lahko služijo enaki funkciji polnjenja in delovanja opreme, vendar se način delovanja in njihove zmogljivosti bistveno razlikujejo. Berite naprej, če želite izvedeti več o teh dveh elementih in opredeljujočih razlikah med njimi.

Kaj je UPS (Uninterruptible Power Supply)?

Napajalnik brez prekinitve ali UPS je rezervni vir električne energije. To je pripomoček, ki napaja elektriko v breme med izpadom električne energije.

V nasprotju z zasilnim generatorjem, ki za proizvodnjo električne energije uporablja gorivo, ima UPS potrebno energijo že shranjeno. Zagotovil bo skoraj trenutno moč s pomočjo baterij, superkondenzatorjev ali vztrajnikov.

UPS-ji imajo običajno kratek čas delovanja na baterije, vendar je dovolj za zagon vira v stanju pripravljenosti ali izvedbo pravilne zaustavitve. Ta funkcija se običajno uporablja le v nujnih primerih, da se prepreči popolna izguba električne energije, tudi če je le za omejen čas.

Natančna količina energije, ki jo lahko shrani UPS, je različna. Posamezen računalnik zahteva manj energije kot celoten podatkovni center ali struktura. Večja kot je potreba po električni energiji, večji je UPS.

Kaj je prenosni baterijski generator?

Prenosni baterijski generator, znana tudi kot rezervni vir napajanja, je naprava, ki shranjuje energijo v baterijah. To elektriko lahko hrani v rezervi, dokler je ne potrebuje.

Vključuje eno ali več AC vtičnic in lahko vključuje vrata USB in izhode DC. Zamislite si ga kot mini različico UPS-a, ki ga lahko vzamete kamor koli.

Enote so kot nalašč za cestna potovanja, kampiranje ali kadar koli morate napolniti svoje naprave zunaj doma. Odlične so tudi v nujnih primerih, ko zmanjka elektrike, luči in naprave pa morajo delovati.

Koristen je lahko tudi v posebnih delovnih situacijah, na primer za prenosna električna orodja, ki se uporabljajo za gradbena dela na lokacijah, kjer elektrika še ni bila nameščena.

Podobno kot pri UPS-u se količina energije, ki jo lahko shrani naprava, razlikuje. Velikost in teža enote se povečata, ko se poveča zmogljivost shranjevanja. Ko izbirate baterijski generator, boste želeli razmisliti o tem, koliko zmogljivosti potrebujete, kako pogosto ga boste morali uporabljati in kakšno stopnjo prenosljivosti potrebujete.

Kakšne so glavne razlike med UPS-om in prenosnim baterijskim generatorjem?

Zdaj, ko smo preučili osnove vsake vrste naprav, se poglobimo v glavne razlike med UPS in PPS (portable power station).

Funkcije

Najpomembnejša razlika je v tem, da je UPS zasnovan tako, da zagotavlja takojšnjo rezervno energijo v primeru nepričakovanega izpada. Prenosna elektrarna deluje kot mobilni vir energije.

UPS se samodejno vklopi in zagotovi električno energijo povezanim napravam, ko primarni vir napajanja odpove. Po drugi strani pa je treba PPS vklopiti ročno in po potrebi vanj vključiti naprave.

UPS bo vedno rezervni vir energije, vendar je PPS lahko rezervni vir energije ali primarni vir električne energije, odvisno od situacije.

Prenosljivost

Druga kritična razlika je prenosljivost. Kot že ime pove, lahko PPS enostavno prevažate z ene lokacije na drugo. UPS so veliko večji in niso namenjeni premikanju. Običajno so stacionarne naprave, trajno nameščene v domu ali pisarni.

To razliko je nujno upoštevati, ker bo vplivala na to, kje lahko uporabljate posamezno napravo. UPS bo bolj smiseln, če potrebujete trenutni rezervni vir energije za občutljivo opremo v vašem domu ali pisarni. Toda prenosna elektrarna je prava pot, če potrebujete mobilni vir električne energije, ki ga lahko vzamete s seboj na pot.

Čas delovanja

Čas delovanja vsake naprave se prav tako razlikuje. UPS je zasnovan za zagotavljanje električne energije za kratek čas – enota 350 VA bi vam morala zagotoviti dovolj energije za skoraj dve uri. To lahko uporabljate, dokler se električna energija ne vrne ali varno izklopite svoje naprave.

Po drugi strani pa lahko prenosna elektrarna zagotavlja energijo več ur ali dni. Njegov čas delovanja z enim polnjenjem je odvisen od velikosti enote, naprav, ki jih polnite, in količine energije, ki jo porabite.

UPS bi moral zadostovati, če potrebujete rezervno napajanje samo za kratek čas v primeru izpada v sili. PPS bo boljša možnost, če potrebujete elektriko za daljši čas ali aplikacije zunaj omrežja.

Zaključek

Tako napajalnik za neprekinjeno napajanje kot prenosni baterijski generatorji lahko zagotovijo napajanje v nujnih primerih. Enote UPS so boljše za stacionarne naprave, ki potrebujejo neprekinjeno napajanje, kot so naprave CPAP, rezervoarji za kisik ali računalniki. Prenosni baterijski generatorji so boljša izbira za mobilne naprave, ki jih je treba polniti zunaj doma. PPS je tudi veliko bolj primeren kot UPS v smislu kot domača varnostna rešitev.

Za zanesljivo napajanje izven omrežja ali rezervno napajanje v sili, ki ga lahko uporabljate v zaprtih prostorih ali na cesti, razmislite o EcoFlow.

Naše prenosne elektrarne RIVER in DELTA zagotavljajo, da imate v prenosnem okvirju moč kadar koli jo potrebujete.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja